loading...

Κινόα μια υπερτροφή με πολλαπλά οφέλη που θα τη βάλετε στη μαγειρική σας!

Η Κινόα αρχίζει και γίνεται ολοένα και πιο γνωστή. Το souperfood με την λεπτή υφή και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες μπορεί να χρησιμο...


Η Κινόα αρχίζει και γίνεται ολοένα και πιο γνωστή. Το souperfood με την λεπτή υφή και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική ως υποκατάστατο του ρυζιού και των ζυμαρικών.

Καλλιεργείται στις Άνδεις για περισσότερα από 5.000 χρόνια κι έχει χαρακτηριστεί ως “η μητέρα των δημητριακών» ή “ο χρυσός των Ίνκας». Τεχνικά δεν είναι κόκκος αλλά σπόρος, ωστόσο, χρησιμοποιείται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως όλα τα δημητριακά ολικής αλέσεως.



Υπάρχουν περισσότερες από 1.800 ποικιλίες κινόα αλλά μόλις τρεις βασικοί τύποι μπορούν να βρεθούν στην αγορά. Η πιο κοινή είναι η λευκή ποικιλία αλλά με λίγο ψάξιμο μπορείς να βρεις και την κόκκινη ή μαύρη.

Σήμερα η δημοτικότητά της έχει αυξηθεί καθώς ολοένα και περισσότεροι ανακαλύπτουν τις ευεργετικές της ιδιότητες αλλά και την ευχάριστη γεύση της. Πηγή πρωτεϊνης και με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, η κινόα δεν είναι μόνο ένα από τα πιο υγιεινά δημητριακά που μπορούμε να έχουμε στο ντουλάπι μας αλλά μια υπέροχη τροφή που μπορεί να μαγειρευτεί και να δώσει γευστικότατα πιάτα!

Μάθε πώς θα μαγειρέψεις την κινόα σωστά ώστε να ξεπικρίσει αλλά να διατηρήσει τη λεπτή κι αφράτη υφή της.

Οδηγίες βήμα – βήμα

1 φλιτζάνι Κινόα

Ελαιόλαδο (προαιρετικό)

2 φλυτζάνια νερό ή ζωμό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προαιρετικό)Η δοσολογία είναι παρόμοια με αυτή του ρυζιού. Για κάθε φλιτζάνι κινόα χρειάζεσαι 2 φίτζάνια νερό ή ζωμό.

Ξύπλυνε και στράγγισε καλά την κινόα πριν τη μαγειρέψεις ώστε να αφαιρεθεί φυσικά ή σαπωνίνη που περιέχει ο φλοιός της. Αν παραλείψεις αυτό το βήμα θα διατηρηθεί η έντονη πικράδα.

Για έξτρα γεύση μπορείς να τσιγαρίσεις λίγο την κινόα σε ελαιόλαδο πριν προσθέσεις το νεράκι ή το ζωμό. Εναλλακτικά, παραλείπεις αυτό το βήμα.

Μόλις το φαγητό πάρει βράση, ρίξε αλατάκι, χαμήλωσε τη φωτιά και συνέχισε το μαγείρεμα για 15 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Μετά από 15 λεπτά σβήσε τη φωτιά, αφαίρεσε την κατσαρόλα από το μάτι της εστίας και άφησε την με το καπάκι κλειστό για περίπου 5 λεπτά.

Μετά από 5 λεπτά αφαίρεσε το καπάκι κι η κινόα είναι έτοιμη για χρήση!

Έξτρα Tips

Η κινόα γίνεται εξαιρετική όταν μαγειρευτεί σε ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου. Επίσης, δοκίμασε να προσθέσεις λίγο αλάτι – στη μύτη του κουταλιού – κατά το μαγείρεμα. Σκόρδο, δεντρολίβανο αι μαύρο πιπέρι ταιριάζουν επίσης δίνοντας άρωμα και γεύση.

Για να είσαι σίγουρη πως δε θα πικρίσει

Το μυστικό βρίσκεται στο σούρωμα! Εκτός από το ξέπλυμα που πρέπει να κάνεις πριν τη μαγειρέψεις, για να είσαι σίγουρη πως θα ξεπικρίσει εντελώς, σούρωσε καλά και τη μαγειρεμένη κινόα και ξέπλυνέ τη καλά για να φύγει όση πικράδα έχει απομείνει.(womenonly.gr)

Στη θέση άλλων δημητριακών

Μια ωραία ιδέα είναι να φτιάξουμε γεμιστά με κινόα. Γεμίζουμε, λοιπόν, κολοκυθάκια, πιπεριές, μελιτζάνες, πατάτες, ντομάτες σύμφωνα με τη γνωστή συνταγή, χρησιμοποιώντας όμως κινόα αντί για ρύζι. Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε ένα ιδιαίτερο ταμπουλέ.

Ταμπουλέ με κινόα

* 1 φλιτζάνι κινόα

* 3/4 φλιτζανιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο

* 2 φλιτζάνια ντομάτες ψιλοκομμένες

* 1½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

* 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο

* 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

* 2 κουταλιές χυμό λεμονιού

* Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση



Φτιάχνουμε την κινόα (βλ. συνταγή παραπάνω) και την αφήνουμε σε μπολ σε θερμοκρασία δωματίου. Ρίχνουμε όσο είναι ζεστή όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Φρουτοσαλάτα

Ελαφριά και απολαυστική, μια φρουτοσαλάτα μπορεί να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα με λίγη κινόα.

Φρουτοσαλάτα με κινόα

Υλικά

* 1 φλιτζάνι κινόα

* 1 πρέζα αλάτι

* 1½ φλιτζάνι φράουλες

* 1½ φλιτζάνι μύρτιλα

* 1½ φλιτζάνι ανανά

Για το ντρέσινγκ:

* Χυμό από 1 λάιμ

* 3 κουταλιές μέλι

* 2 κουταλιές μέντα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε την κινόα (βλ. συνταγή παραπάνω) και την αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε τα φρούτα και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ.


Πηγή: olasimera//tonwtiko.com

COMMENTS

loading...